Αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Μπορεί η αεροπορική πτήση να βλάψει εμένα ή το μωρό μου;
Εάν η εγκυμοσύνη σας είναι ανεπίπλεκτη, το να πετάτε δεν είναι επιβλαβές για εσάς ή το μωρό σας:
-Εάν έχετε μια απλή εγκυμοσύνη και είστε υγιείς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αλλαγές στην πίεση του αέρα ή/και η μείωση της υγρασίας έχουν επιβλαβή επίδραση σε εσάς ή στο μωρό σας.
-Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πτήση θα προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό ή σπάσιμο των νερών σας.
-Όποιος πετάει εκτίθεται σε μια ελαφρά αύξηση της ακτινοβολίας. Οι περιστασιακές πτήσεις δεν θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο για εσάς ή το μωρό σας.
Πότε είναι η ασφαλέστερη περίοδος για να πετάξετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Όταν είστε έγκυος, η ασφαλέστερη περίοδος για να πετάξετε είναι:
-Πριν από τις 37 εβδομάδες, εάν κυοφορείτε ένα μωρό. Από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης θα μπορούσατε να μπείτε σε τοκετό ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό πολλές γυναίκες επιλέγουν να μην πετούν μετά από αυτό το διάστημα.
-Πριν από τις 32 εβδομάδες, εάν έχετε δίδυμη εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές.
-Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα μαιευτικά επείγοντα περιστατικά συμβαίνουν κατά το πρώτο και τρίτο τρίμηνο.
-Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να πετούν μετά τις 37 εβδομάδες κύησης. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με την αεροπορική σας εταιρεία πριν πετάξετε. Μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο να αποκτήσετε ταξιδιωτική ασφάλιση μετά από 37 εβδομάδες.
Διατρέχω αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων εάν ταξιδεύω αεροπορικώς;
Ορισμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να αισθανθούν δυσφορία κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ισως εμφανιστούν:
-πρήξιμο των ποδιών σας λόγω κατακράτησης υγρών (οίδημα)
-ρινική συμφόρηση/προβλήματα με τα αυτιά σας – κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να έχετε βουλωμένη μύτη και, σε συνδυασμό με αυτό, οι αλλαγές στην πίεση του αέρα στο αεροπλάνο μπορεί επίσης να σας προκαλέσουν προβλήματα στα αυτιά σας
-ναυτία της εγκυμοσύνης – εάν εμφανίσετε ναυτία κατά τη διάρκεια της πτήσης, μπορεί να επιδεινωθεί.
Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦ)
Η ΕΒΦ είναι ένας θρόμβος αίματος που σχηματίζεται στο πόδι ή τη λεκάνη σας. Εάν ταξιδέψει στους πνεύμονές σας (πνευμονική εμβολή) μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Όταν είστε έγκυος και για έως και έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας, έχετε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΕΒΦ σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες.
Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης ΕΒΦ κατά την πτήση, λόγω παρατεταμένης ακινησίας. Ο κίνδυνος ΕΒΦ αυξάνεται με τη διάρκεια της πτήσης. Ο κίνδυνος σας αυξάνεται επίσης εάν έχετε πρόσθετους παράγοντες κινδύνου, όπως μια προηγούμενη ΕΒΦ ή εάν είστε υπέρβαρες. Ο θεράπων ιατρός σας θα είναι σε θέση να ελέγξει τον ατομικό σας κίνδυνο.
Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο εμφάνισης ΕΒΦ;
Εάν πραγματοποιείτε πτήση μικρής απόστασης (λιγότερο από τέσσερις ώρες), είναι απίθανο να χρειαστεί να λάβετε ειδικά μέτρα. Η μαία ή ο θεράπων ιατρός σας θα πρέπει να σας δώσει μια ατομική εκτίμηση κινδύνου για φλεβική θρόμβωση και συμβουλές για τη δική σας κατάσταση.
Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ΕΒΦ σε πτήση μεσαίων ή μεγάλων αποστάσεων (πάνω από τέσσερις ώρες), θα πρέπει:
-φορέστε φαρδιά ρούχα και άνετα παπούτσια
-προσπαθήστε να πάρετε μια θέση στο διάδρομο και να κάνετε τακτικές βόλτες γύρω από το αεροπλάνο
-κάντε ασκήσεις στο κάθισμα κάθε 30 λεπτά περίπου – η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να σας δώσει πληροφορίες για αυτές
-να καταναλώνετε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της πτήσης σας
-μειώστε τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ ή καφεΐνη (καφές, ανθρακούχα ποτά)
-φορέστε κάλτσες διαβαθμισμένης ελαστικής συμπίεσης – η μαία ή ο ιατρός σας θα χρειαστεί να σας παράσχει το σωστό μέγεθος και τύπο, καθώς διαφέρουν από τις τυπικές κάλτσες πτήσης.
-Εάν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για ΕΒΦ, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της πτήσης σας, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ενέσεις ηπαρίνης. Αυτά θα αραιώσουν το αίμα σας και θα βοηθήσουν στην πρόληψη της ΕΒΦ. Θα πρέπει να γίνεται ένεση ηπαρίνης την ημέρα της πτήσης και καθημερινά για λίγες μέρες μετά. Για λόγους ασφαλείας, θα χρειαστείτε μια επιστολή από το γιατρό σας για να μπορέσετε να μεταφέρετε αυτές τις ενέσεις στο αεροπλάνο.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να με συμβουλεύσουν να μην πετάξω;
Μια ιατρική κατάσταση ή ένα πρόβλημα υγείας μπορεί να περιπλέξει την εγκυμοσύνη σας και να θέσει εσάς και το μωρό σας σε κίνδυνο. Για αυτόν τον λόγο, εάν ισχύει κάποιο από τα παρακάτω, ενδέχεται να σας συμβουλεύσουν να μην πετάξετε:
-Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να ξεκινήσετε τον τοκετό πριν από την ημερομηνία τοκετού.
-Έχετε σοβαρή αναιμία. Αυτό συμβαίνει όταν το επίπεδο των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα σας είναι χαμηλότερο από το κανονικό. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν την πλούσια σε σίδηρο χρωστική ουσία αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα σας.
-Έχετε δρεπανοκυτταρική αναιμία (μια κατάσταση που επηρεάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια) και είχατε πρόσφατα δρεπανοκυτταρική κρίση.
-Είχατε πρόσφατα σημαντική κολπική αιμορραγία.
-Έχετε μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει τους πνεύμονες ή την καρδιά σας που σας δυσκολεύει πολύ την αναπνοή.
-Είναι σημαντικό να συζητήσετε τυχόν θέματα υγείας ή επιπλοκές εγκυμοσύνης με τη μαία ή το ιατρό σας πριν πετάξετε. Εάν έχετε αυξημένη πιθανότητα αποβολής ή έκτοπης εγκυμοσύνης, ζητήστε υπερηχογράφημα για σιγουριά πριν πετάξετε.
-Λάβετε υπόψη ότι το απροσδόκητο μπορεί να συμβεί ενώ ταξιδεύετε, το οποίο θα μπορούσε να καθυστερήσει την επιστροφή σας στο σπίτι. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες μπορεί να μην σας επιτρέψουν να πετάξετε εάν έχετε σπάσει ένα κόκκαλο, έχετε ωτίτιδα ή παραρινοκολπίτιδα ή έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά σας που αφορούσε το έντερο σας, όπως αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης.
-Η χαμηλή δόση ασπιρίνης δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΕΒΦ, αλλά θα πρέπει να συνεχίσετε να τη λαμβάνετε εάν έχει συνταγογραφηθεί για άλλο λόγο.
Λήψη απόφασης να πετάξετε
Για να αποφασίσετε εάν θα πετάξετε ή όχι, σκεφτείτε το δικό σας ιατρικό ιστορικό και τυχόν αυξημένους κινδύνους που μπορεί να έχετε. Οι παρακάτω ερωτήσεις μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν στη λήψη της απόφασής σας:
-Γιατί θέλετε να πετάξετε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή;
-Είναι απαραίτητη η πτήση σας;
-Πόσο διαρκεί η πτήση σας; Αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο για ιατρικά προβλήματα;
-Πόσες εβδομάδες έγκυος θα είστε όταν ταξιδεύετε και όταν επιστρέψετε;
-Οι πιθανότητες να ξεκινήσετε τον τοκετό αυξάνονται καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωρά.
-Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι η αποβολή, είτε πετάτε είτε όχι, είναι συχνή (μία στους πέντε) τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης.
-Ποιες είναι οι ιατρικές εγκαταστάσεις στον προορισμό σας σε περίπτωση απροσδόκητης επιπλοκής με την εγκυμοσύνη σας;
-Έχετε κάνει όλους τους σχετικούς εμβολιασμούς ή/και φάρμακα για τη χώρα στην οποία ταξιδεύετε; Συμβουλευτήκατε τον ιατρό σας για το πώς αυτά επηρεάζουν την εγκυμοσύνη σας;
-Καλύπτει η ταξιδιωτική σας ασφάλεια την εγκυμοσύνη ή/και τη φροντίδα του νεογέννητου μωρού σας εάν γεννήσετε απροσδόκητα; Υπάρχει τεράστια ποικιλία μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών και των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ταξιδιωτικής, γι’ αυτό αξίζει να το ελέγξετε πριν αποφασίσετε να πετάξετε.
-Έχετε συζητήσει τα ταξιδιωτικά σας σχέδια με τη μαία/ιατρό σας και τους έχετε ενημερώσει ότι σκέφτεστε να κάνετε μια πτήση μεσαίας ή μεγάλης απόστασης;
-Εάν είστε άνω των 28 εβδομάδων έγκυος, η αεροπορική σας εταιρεία μπορεί να σας ζητήσει να λάβετε μια επιστολή από τη μαία ή τον ιατρό σας που να αναφέρει την ΠΗΤ και να επιβεβαιώνει ότι είστε καλά στην υγεία σας, ότι έχετε μια απλή εγκυμοσύνη και δεν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο των επιπλοκών.
-Οποιοδήποτε έγγραφο χρειάζεται για να επιβεβαιώσει την ΠΗΤ σας και ότι είστε σε θέση να πετάξετε. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν τα δικά τους έντυπα/έγγραφα που θα πρέπει να συμπληρωθούν σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρεία εάν δεν είστε σίγουρες.
Θα πρέπει να περάσω από έναν σαρωτή ασφαλείας;
Θα πρέπει να περάσετε από τους συνήθεις ελέγχους ασφαλείας πριν πετάξετε. Αυτό δεν θεωρείται κίνδυνος για εσάς ή το μωρό σας.
Μπορώ να φορέσω ζώνη ασφαλείας;
Πρέπει να φοράτε ζώνη ασφαλείας. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο ιμάντας της ζώνης ασφαλείας σας είναι αρκετά καλά δεμένος στο πάνω μέρος των μηρών σας και μετά κάτω από την κοιλιά σας. Ρωτήστε το πλήρωμα καμπίνας εάν χρειάζεστε επέκταση ζώνης ασφαλείας.
Τι θα συμβεί αν ξεκινήσει ο τοκετός στην πτήση;
Κάθε έγκυος έχει μια μικρή πιθανότητα να γεννήσει νωρίς ή να σπάσουν νωρίς τα νερά της. Εάν αυτό συμβεί σε εσάς σε μια πτήση, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι άλλοι επιβάτες ή μέλη του πληρώματος είναι εκπαιδευμένοι και θα μπορούν να σας βοηθήσουν να γεννήσετε με ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, ο πιλότος μπορεί να χρειαστεί να εκτρέψει την πτήση για να σας βοηθήσει.