• Μαιζώνος 94, Πάτρα, 3ος όροφος
  • Επικοινωνία: 2611124186
  • [email protected]
  • Δευτ. - Παρ.   9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Τι είναι η πολύδυμη κύηση;

πολύδυμη κύηση

Πολύδυμη εγκυμοσύνη είναι ο όρος που χρησιμοποιείται όταν περιμένετε δύο ή περισσότερα μωρά ταυτόχρονα (δίδυμα, τρίδυμα ή περισσότερα). Συμβαίνει σε περίπου μία στις 60 εγκυμοσύνες. Η πολύδυμη εγκυμοσύνη είναι πιο συχνή καθώς μεγαλώνετε ή εάν κάνετε θεραπεία γονιμότητας. Τα δίδυμα ή τα τρίδυμα μπορεί να είναι πανομοιότυπα (μονοζυγωτικά) ή μη ίδια (δι/τριζυγωτικά).

Πανομοιότυπα δίδυμα ή τρίδυμα έχουν προέλθει από ένα ωάριο, το οποίο έχει γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο και στη συνέχεια χωρίστηκε σε δύο (ή τρία) μετά τη γονιμοποίηση. Τα πανομοιότυπα δίδυμα ή τρίδυμα μοιράζονται τα ίδια γονίδια, θα φαίνονται ίδια και θα είναι του ίδιου φύλου.

Τα μη πανομοιότυπα δίδυμα ή τρίδυμα έχουν προέλθει από διαφορετικά ωάρια, τα οποία έχουν γονιμοποιηθεί από διαφορετικά σπερματοζωάρια. Εάν τα μωρά σας δεν είναι πανομοιότυπα, θα έχουν διαφορετικά γονίδια και δεν θα μοιάζουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο αδερφό ή αδερφή.

Η χοριονικότητα αναφέρεται στο εάν τα μωρά σας έχουν το καθένα τον δικό τους πλακούντα ή αν μοιράζονται έναν πλακούντα. Εάν τα μωρά σας μοιράζονται τον πλακούντα (μονοχοριονιακά) είναι πάντα πανομοιότυπα. Εάν το καθένα έχει τον δικό του πλακούντα (διχοριονιακά/τριχοριονικά) είναι πιο πιθανό να είναι μη πανομοιότυπο, αλλά μπορεί να είναι ακόμα πανομοιότυπα.

Η χοριονικότητα ελέγχεται κατά τον πρώτο υπερηχογράφημα. Είναι σημαντικό να το γνωρίζετε αυτό γιατί τα μωρά που μοιράζονται τον πλακούντα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Έλεγχος χοριονικότητας

Στο πρώτο σας υπερηχογράφημα ελέγχεται επίσης εάν κάθε μωρό βρίσκεται μέσα στον δικό του αμνιακό σάκο ή αν μοιράζεται έναν σάκο. Τα μωρά που μοιράζονται έναν σάκο έχουν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών. Τα δίδυμα μπορεί να είναι:

Διχοριονικά Διαμνιακά (DCDA) – Αυτό σημαίνει ότι κάθε μωρό έχει τον δικό του πλακούντα και τον δικό του σάκο. Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος δίδυμης εγκυμοσύνης.

Μονοχοριακά Διαμνιακά (MCDA) – Αυτό σημαίνει ότι τα μωρά μοιράζονται έναν πλακούντα, αλλά είναι το καθένα στους δικούς του σάκους.

Μονοχοριακά μονοαμνιακά (MCMA) – Αυτό σημαίνει ότι και τα δύο μωρά μοιράζονται έναν πλακούντα και βρίσκονται μέσα στον ίδιο σάκο. Αυτός είναι ένας πολύ πιο σπάνιος τύπος δίδυμης εγκυμοσύνης. Ομοίως, τα τρίδυμα μπορεί να είναι τριχοριονιακά (κάθε μωρό έχει ξεχωριστό πλακούντα), διχοριονιακά (δύο από τα τρία μωρά μοιράζονται έναν πλακούντα και το τρίτο μωρό έχει τον δικό του πλακούντα), ή μονοχορονιακά (και τα τρία μωρά μοιράζονται έναν πλακούντα).

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν δίδυμα ή τρίδυμα έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη και θα γεννήσουν υγιή μωρά. Ωστόσο, οι επιπλοκές είναι πιο συχνές και θα σας προσφερθεί επιπλέον φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Επιπτώσεις πολύδυμης κύησης στην μητέρα

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές έγκυες γυναίκες, όπως πρωινή ναυτία, καούρα, πρησμένοι αστράγαλοι, κιρσοί, οσφυαλγία και κούραση, είναι όλα πιο συνηθισμένα σε πολύδυμες εγκυμοσύνες. Αυτά θα βελτιωθούν μετά τον τοκετό, αλλά ρωτήστε τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε για οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

Επιπλέον, είναι πιο πιθανό από κάποιον που έχει ένα μόνο μωρό να αντιμετωπίσετε πιο σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

Αναιμία

Συνήθως προκαλείται από έλλειψη σιδήρου επειδή τα αναπτυσσόμενα μωρά σας καταναλώνουν πολύ σίδηρο. Θα σας προσφερθούν τακτικές εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε εάν γίνετε αναιμική και θα σας προσφερθεί θεραπεία με δισκία εάν τα επίπεδα σιδήρου σας είναι χαμηλά

Προεκλαμψία

Αυτή είναι μια κατάσταση που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αρτηριακή πίεση και τα ούρα σας θα ελέγχονται τακτικά και, ανάλογα με τους άλλους παράγοντες κινδύνου, μπορεί να σας συμβουλεύσουν να πάρετε δισκία ασπιρίνης για να μειώσετε πιθανότητα να αναπτυχθεί αυτό.

Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστείτε καισαρική τομή ή υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό (μεταλλικός ή αναρροφητικός εμβρυουλκός) – ο ιατρός σας θα σας υποστηρίξει για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο τοκετού και θα πρέπει να συζητήσετε τις επιλογές και τις προτιμήσεις σας με την ομάδα του.

Αιμορραγία μετά τον τοκετό

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αιμορραγείτε περισσότερο από το μέσο όρο μετά τον τοκετό. Θα σας προσφερθούν φάρμακα κατά τη γέννηση για να μειωθεί η πιθανότητα να συμβεί αυτό.

Επιπτώσεις πολύδυμης κύησης στα έμβρυα

Προωρότητα

Συνολικά, περίπου 8 στα 100 μωρά (8%) γεννιούνται πρόωρα (πριν από τις 37 εβδομάδες). Αυτό είναι πιο συχνό εάν έχετε πολύδυμη εγκυμοσύνη και μπορεί να οφείλεται είτε στο ότι ξεκινήσατε τον τοκετό νωρίς είτε επειδή ο θεράπων μαιευτήρας σας συνιστά να γεννηθούν τα μωρά νωρίτερα.

Εάν είστε έγκυος με δίδυμα, έχετε 60 στις 100 (60%) πιθανότητες να ξεκινήσετε τον τοκετό και να γεννήσετε πριν από τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Εάν είστε έγκυος με τρίδυμα, έχετε 75 στις 100 (75%) πιθανότητες να ξεκινήσετε τον τοκετό και να γεννήσετε πριν από τις 35 εβδομάδες.

Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα έχουν αυξημένες πιθανότητες για προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα με την αναπνοή, τη σίτιση και τη μόλυνση. Όσο νωρίτερα γεννιούνται τα μωρά σας, τόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί αυτό.

Ανάλογα με το πόσο νωρίς έχουν γεννηθεί, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν χρόνο στη μονάδα νεογνών. Όπου είναι δυνατόν, τα μωρά σας θα μένουν μαζί, ωστόσο ανάλογα με τις ατομικές τους ανάγκες μπορεί να χρειαστεί να τα φροντίζετε χωριστά.

Προβλήματα με την ανάπτυξη

Η πολύδυμη εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα ο πλακούντας σας να μην λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την ευημερία των μωρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικές φορές και τα δύο μωρά μπορεί να είναι μικρά, αλλά πιο συχνά μόνο ένα μωρό είναι μικρό. Εάν επηρεάζεται μόνο ένα μωρό, αυτό ονομάζεται επιλεκτικός περιορισμός της ανάπτυξης του εμβρύου (S-FGR).

Θα σας χρειαστεί επιπλέον υπερηχογραφική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας για να ελέγξετε για προβλήματα ανάπτυξης:

εάν κάνετε δίδυμα DCDA, ιδανικά θα χρειαστεί να πραγματοποιείτε υπερηχογραφήματα τουλάχιστον κάθε 4 εβδομάδες από την 24η εβδομάδα.

εάν έχετε δίδυμα MCDA ή MCMA ιδανικά θα χρειαστεί να πραγματοποιείτε υπερηχογραφήματα τουλάχιστον κάθε 2 εβδομάδες από τις 16 εβδομάδες.

εάν έχετε τρίδυμα ή περισσότερα, ιδανικά θα χρειαστεί να πραγματοποιείτε υπερηχογραφήματα ανάλογα με τις συγκεκριμένες περιστάσεις σας.

Σύνδρομο μετάγγισης από δίδυμο σε δίδυμο (TTTS)

Τα μωρά που μοιράζονται έναν πλακούντα (μονοχοριονικές εγκυμοσύνες) μοιράζονται επίσης την παροχή αίματος από τον πλακούντα. Σε περίπου 15 στις 100 (15%) μονοχοριονικές κυήσεις, η ροή του αίματος στα μωρά μπορεί να μην είναι ισορροπημένη. Αυτό ονομάζεται σύνδρομο μετάγγισης δίδυμου σε δίδυμο (TTTS). Οι τρίδυμες κυήσεις μπορεί επίσης να επηρεαστούν από αυτό. Το ένα μωρό, ο «δότης», λαμβάνει πολύ λίγο αίμα ενώ το άλλο μωρό, ο «λήπτης», λαμβάνει πάρα πολύ αίμα. Μπορεί να είναι ήπιο και μπορεί να μην απαιτεί καμία θεραπεία ή μπορεί να είναι σοβαρό, οπότε θα σας προσφερθεί θεραπεία σε εξειδικευμένο νοσοκομείο. Θα παρακολουθείστε με συχνά υπερηχογραφήματα για σημεία TTTS.

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον θεράποντα ιατρό σας:

ξαφνικός κοιλιακός πόνος και/ή πρήξιμο

ξαφνική δύσπνοια

αλλαγή στις κινήσεις των μωρών

Περάτωση κύησης

Ο ακριβής χρόνος γέννησης σε μια πολύδυμη εγκυμοσύνη θα εξαρτηθεί από τις ατομικές σας περιστάσεις. Ωστόσο, ακόμα κι αν η εγκυμοσύνη σας ήταν χωρίς επιπλοκές, θα πρέπει να σας προσφερθεί προγραμματισμένος τοκετός πριν από την ημερομηνία λήξης. συνήθως:

Περίπου 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης εάν έχετε δίδυμα DCDA

Περίπου 36 εβδομάδες εάν έχετε δίδυμα MCDA

Περίπου 32–34 εβδομάδες εάν έχετε δίδυμα MCMA Περίπου 35 εβδομάδες εάν έχετε τρίδυμα

X