• Μαιζώνος 94, Πάτρα, 3ος όροφος
  • Επικοινωνία: 2611124186
  • [email protected]
  • Δευτ. - Παρ.   9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη

Γιατί το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη είναι επιβλαβές για εμένα και το μωρό μου;

Όπως το κάπνισμα είναι κακό για εσάς, έτσι και τα μωρά στη μήτρα μπορεί να υποστούν βλάβη από τον καπνό του τσιγάρου, επειδή μειώνει την ποσότητα οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών που περνούν από τον πλακούντα από εσάς προς το μωρό σας.

Το κάπνισμα όταν είστε έγκυος αυξάνει τον κίνδυνο για:

-Αποβολή

-Εκτοπη εγκυμοσύνη (μια εγκυμοσύνη που αναπτύσσεται εκτός της μήτρας)

-Το μωρό σας να πεθάνει στη μήτρα (ενδομήτριος θάνατος) ή λίγο μετά τη γέννηση – το ένα τρίτο όλων των θανάτων στη μήτρα ή λίγο μετά τη γέννηση πιστεύεται ότι προκαλούνται από το κάπνισμα

-Το μωρό σας να γεννηθεί με ανωμαλίες – τα ελαττώματα του προσώπου, όπως η σχιστία του χείλους και της υπερώας, είναι πιο κοινά επειδή το κάπνισμα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το μωρό σας

-Επηρεάζεται η ανάπτυξη και η υγεία του μωρού σας – όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο λιγότερο υγιές θα είναι το μωρό σας και ένα μικρό μωρό λόγω του καπνίσματος είναι πιο πιθανό να έχει προβλήματα υγείας όταν είναι μικρό αλλά και αργότερα στη ζωή του

-Αιμορραγία κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, η οποία είναι γνωστή ως αποκόλληση (όταν ο πλακούντας απομακρύνεται από το τοίχωμα της μήτρας) – αυτό μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή σας και το μωρό σας

-Πρόωρο τοκετό, όταν έχετε το μωρό σας πριν από τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Τα μωρά και τα παιδιά των οποίων οι μητέρες καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο:

Ξαφνικός και ανεξήγητος θάνατος, γνωστός ως σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) – όπως και σε νεογέννητα μωρά, αυτό μπορεί να συμβεί και σε βρέφη άνω των 12 μηνών: ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος εάν εσείς ή ο σύντροφός σας συνεχίσετε να καπνίζετε μετά γεννηθεί, ιδιαίτερα αν μοιράζεστε ένα κρεβάτι με το μωρό σας τη νύχτα

-Άσθμα, λοιμώξεις του θώρακα και των αυτιών και πνευμονία

-Προβλήματα συμπεριφοράς όπως ADHD (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας)

-Κακές επιδόσεις στο σχολείο

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει όλους τους κινδύνους που περιγράφονται παραπάνω.

Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος, ούτε για εσάς ούτε για το μωρό σας. Όσο νωρίτερα σταματήσετε το κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για εσάς και το μωρό σας, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η διακοπή ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σε κάποιο βαθμό ευεργετική.

Η μείωση του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζετε είναι ένα θετικό βήμα, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό είναι καλύτερο για το μωρό σας. Επομένως, τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας θα συμβουλεύεστε να σταματήσετε εντελώς – όχι απλώς να μειώσετε. Για να σας βοηθήσουν με αυτό, θα πρέπει να παραπεμφθείτε σε υπηρεσίες που θα σας βοηθήσουν και τους δύο να σταματήσετε το κάπνισμα.

Παθητικό Κάπνισμα

Εάν εκτίθεστε στον καπνό άλλων ανθρώπων, είναι γνωστό ως παθητικό κάπνισμα. Τα μωρά στη μήτρα που εκτίθενται στον καπνό με αυτόν τον τρόπο έχουν υψηλότερο από το κανονικό κίνδυνο για:

-να γεννηθoύν νεκρά ή να πεθάνουν αμέσως μετά τη γέννηση

-να γεννηθούν πρόωρα

-να επηρεαστεί η ανάπτυξη και η υγεία τους

Ζητήστε από τους καπνιστές να υποστηρίξουν εσάς και το μωρό σας καπνίζοντας έξω και όχι κοντά σας. Αυτό περιλαμβάνει και το αυτοκίνητο. Επίσης, προσπαθήστε να κρατηθείτε μακριά από μέρη με καπνό και άτομα που καπνίζουν.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ελάχιστη έρευνα έχει διεξαχθεί για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην εγκυμοσύνη. Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν είναι εντελώς ακίνδυνη, αλλά η έρευνα σχετικά με τη χρήση τους μεταξύ των γενικών ενήλικων πληθυσμών δείχνει ότι το άτμισμα είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα και πιθανόν να είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβές για μια έγκυο γυναίκα και το μωρό της από τα τσιγάρα.

Εάν είστε έγκυος, τα προϊόντα όπως επιθέματα και τσίχλες είναι η συνιστώμενη επιλογή για να σας βοηθήσουν να σταματήσετε το κάπνισμα. Αλλά αν θεωρείτε ότι η χρήση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι χρήσιμη για να κόψετε το κάπνισμα και να παραμείνετε χωρίς κάπνισμα, είναι πιθανό να είναι πιο ασφαλές για εσάς και το μωρό σας από το να συνεχίσετε να καπνίζετε.

X