• Μαιζώνος 94, Πάτρα, 3ος όροφος
  • Επικοινωνία: 2611124186
  • [email protected]
  • Δευτ. - Παρ.   9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Επιληψία και εγκυμοσύνη

επιληψία και εγκυμοσύνη

Τι σημαίνει η ύπαρξη επιληψίας για μένα και το μωρό μου;

Η επιληψία είναι μια σχετικά συχνή πάθηση. Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν επιληψία παραμένουν χωρίς επιληπτικές κρίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έχουν φυσιολογικές εγκυμοσύνες και υγιή μωρά. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας γιατί οι συχνές κρίσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επιβλαβείς για εσάς και το μωρό σας. Επομένως, ο προγραμματισμός της εγκυμοσύνης σας και η πρόσθετη φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για εσάς και το μωρό σας.

Για την έγκυο

Ορισμένες γυναίκες με επιληψία μπορεί να έχουν περισσότερες κρίσεις όταν είναι έγκυες. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή έχουν σταματήσει να παίρνουν τα φάρμακά τους ή δεν τα παίρνουν τακτικά. Η ίδια η εγκυμοσύνη ή η κούραση μπορούν επίσης να αυξήσουν τον αριθμό των κρίσεων. Εάν συμβεί αυτό σε εσάς, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας σας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κρίσεων και ο γιατρός σας θα πρέπει να σας δώσει πληροφορίες για τον τύπο της επιληψίας που έχετε και τις πιθανές επιπτώσεις σε εσάς και το μωρό σας. Οι περισσότεροι τύποι επιληψίας δεν θα βλάψουν εσάς ή το μωρό σας. Τα φάρμακα για την επιληψία δεν πρέπει ποτέ να διακόπτονται ή να αλλάζουν χωρίς να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Μια πολύ σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της κακώς ελεγχόμενης επιληψίας είναι ο αιφνίδιος ανεξήγητος θάνατος με επιληψία (SUDEP), ο οποίος μπορεί να συμβεί πιο συχνά στην εγκυμοσύνη.

Για το μωρό μου

Σε οποιαδήποτε εγκυμοσύνη υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το μωρό σας να μην αναπτυχθεί φυσιολογικά στη μήτρα. Ο κίνδυνος να συμβεί αυτό μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλότερος με ορισμένα φάρμακα για την επιληψία. Ο κίνδυνος εξαρτάται από τον τύπο του φαρμάκου που παίρνετε και τη δοσολογία και αυξάνεται εάν λαμβάνετε περισσότερα από ένα φάρμακα για την επιληψία. Τα πιο κοινά προβλήματα για το μωρό σας που συνδέονται με αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν δισχιδή ράχη, σχιστίες του προσώπου ή καρδιακές ανωμαλίες. Η λήψη φυλλικού οξέος μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.

Το φάρμακο για την επιληψία βαλπροϊκό νάτριο είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβη στα αναπτυσσόμενα μωρά. Αυτό περιλαμβάνει σωματικά προβλήματα και αυξημένο κίνδυνο αναπτυξιακής καθυστέρησης, μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την επικοινωνία, τις γλωσσικές δεξιότητες και τη συμπεριφορά. Εάν παίρνετε βαλπροϊκό νάτριο, ο ειδικός σας στην επιληψία θα πρέπει να το αλλάξει σε εναλλακτικό φάρμακο προτού μείνετε έγκυος. Θα πρέπει να μιλήσετε μαζί του για να κάνετε ένα σχέδιο για την εγκυμοσύνη σας πριν σταματήσετε την αντισύλληψη. Εάν μείνετε έγκυος απροσδόκητα ενώ παίρνετε βαλπροϊκό νάτριο, μην σταματήσετε μόνοι σας τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά ενημερώστε τον γιατρό σας και τον ειδικό επιληψίας αμέσως, ώστε να συζητήσουν μαζί σας τις πιο ασφαλείς επιλογές θεραπείας.

Οι περισσότερες γυναίκες με επιληψία έχουν υγιή μωρά. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας ότι σχεδιάζετε να αποκτήσετε μωρό. Μπορεί να παραπεμφθείτε σε έναν νευρολόγο ή ειδικό επιληψίας για συμβουλές που θα είναι σε θέση να σας μιλήσει για το τι θα σημαίνει εγκυμοσύνη στην ατομική σας κατάσταση.

Θα σας μιλήσουν για το φάρμακο που λαμβάνετε και τι μπορεί να γίνει για να μειωθούν οι κίνδυνοι για εσάς και το μωρό σας. Μπορεί να σας συμβουλεύσουν να παραμείνετε στο τρέχον φάρμακό σας, αλλά να αλλάξετε τη δόση. Μερικές φορές μπορεί να σας συμβουλεύσουν να αλλάξετε το φάρμακό σας. Η αλλαγή του φαρμάκου ή της δόσης του μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να οδηγείτε.

Αν και δεν απαιτείται τακτικά, μερικές φορές ο γιατρός σας θα κανονίσει εξετάσεις αίματος για να μετρήσει το επίπεδο του φαρμάκου πριν αλλάξει τη δόση.

Ξεκινήστε να παίρνετε φυλλικό οξύ στην υψηλότερη δόση των 5 mg ημερησίως.

Σε όλες τις έγκυες γυναίκες συνιστάται να παίρνουν φυλλικό οξύ, καθώς βοηθά στη μείωση του κινδύνου του μωρού τους να έχει δισχιδή ράχη. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ελαττωμάτων της καρδιάς ή των άκρων. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει να λαμβάνετε ημερήσια δόση 5 mg φυλλικού οξέος. Αυτό είναι υψηλότερο από το συνηθισμένο και θα πρέπει να σας συνταγογραφηθεί. Αυτή η υψηλότερη δόση απαιτείται λόγω του φαρμάκου σας για την επιληψία, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό σας με δισχιδή ράχη.

Εάν σχεδιάζετε να αποκτήσετε μωρό, αξίζει να συνεχίσετε την αντισύλληψη μέχρι να επισκεφτείτε έναν νευρολόγο ή ειδικό επιληψίας και να πάρετε φυλλικό οξύ για 3 μήνες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για το ποια αντισύλληψη είναι καλύτερη για εσάς, εάν δεν είστε σίγουροι.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης του μωρού σας λαμβάνει χώρα τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης, θα πρέπει ιδανικά να λαμβάνετε φυλλικό ολικό οξύ για 3 μήνες πριν συλλάβετε και να συνεχίσετε να το παίρνετε μέχρι να φτάσετε στη 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Δεν σχεδίαζα ένα μωρό, αλλά έμαθα ότι είμαι έγκυος.

Μην σταματάτε τα φάρμακά σας. Τα περισσότερα φάρμακα για την επιληψία από μόνα τους εγκυμονούν έναν μικρό κίνδυνο για το μωρό σας, ενώ η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Μιλήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Εάν δεν παίρνετε ήδη φυλλικό οξύ, θα πρέπει να αρχίσετε να το παίρνετε τώρα. Θα πρέπει να λαμβάνετε την υψηλότερη δόση των 5mg ημερησίως. Δείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας το συνταγογραφήσει.

Εάν η ναυτία ή ο έμετος δυσκολεύει τη διατήρηση του φαρμάκου για την επιληψία, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Στην πρώτη σας επίσκεψη θα λάβετε πληροφορίες σχετικά με τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων, για παράδειγμα, φροντίζοντας να παίρνετε τα φάρμακά σας και προσπαθώντας να κοιμηθείτε/ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο

Η ύπαρξη επιληψίας συνήθως σημαίνει περισσότερες επισκέψεις στον ιατρό σας και τον νευρολόγο σας. Η ομάδα θα συζητήσει μαζί σας τη γενική υγεία σας και εάν είχατε επιληπτικές κρίσεις πρόσφατα. Μπορεί να σας συμβουλεύσουμε να αυξήσετε ή να τροποποιήσετε το φάρμακό σας εάν έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρίσεων που έχετε.

Όπως όλες οι έγκυες γυναίκες, θα σας προσφερθούν υπερηχογραφήματα ρουτίνας για να ελέγξετε πώς αναπτύσσεται το μωρό σας. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο της σπονδυλικής στήλης και της καρδιάς του μωρού σας. Μπορεί να σας προσφερθούν επιπλέον υπερηχογραφήματα για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του μωρού σας εάν παίρνετε φάρμακα για την επιληψία.

Η λήψη των φαρμάκων σας σύμφωνα με τις συστάσεις και οι πρόσθετες προφυλάξεις, όπως το ντους και όχι το μπάνιο, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων, όπως πνιγμό.

Θα χρειαστεί να κάνω το μωρό μου νωρίς;

Η επιληψία, ιδιαίτερα εάν είναι καλά ελεγχόμενη, δεν είναι από μόνη της λόγος για να χρειαστεί να γεννήσετε νωρίτερα.

 Τι συμβαίνει στον τοκετό;

Ο κίνδυνος να εμφανίσετε επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι πολύ μικρός, ειδικά εάν η επιληψία σας είναι καλά ελεγχόμενη. Ωστόσο, η κούραση, η αφυδάτωση και ο πόνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, οπότε φροντίστε να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη, ξεκούραση και ανακούφιση από τον πόνο.

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το φάρμακο για την επιληψία στο νοσοκομείο και να το παίρνετε όπως θα κάνατε συνήθως κατά τη διάρκεια του τοκετού σας.

Η επισκληρίδιος είναι κατάλληλη για ανακούφιση από τον πόνο. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ενέσεις ισχυρού αναλγητικού όπως η διαμορφίνη. Η πεθιδίνη (άλλος τύπος ανακούφισης από τον πόνο) δεν συνιστάται, επειδή σε υψηλές δόσεις έχει συνδεθεί με επιληπτικές κρίσεις.

Τι θα συμβεί αφού γεννήσω το μωρό μου

Το μωρό σας συνήθως θα μείνει μαζί σας εκτός εάν χρειάζεται επιπλέον φροντίδα.

Βιταμίνη Κ

Θα σας προσφερθεί μια ένεση βιταμίνης Κ για το μωρό σας. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για να πήξει σωστά το αίμα. Τα επίπεδα είναι χαμηλά σε όλα τα νεογέννητα μωρά, γεγονός που τα θέτει σε κίνδυνο αιμορραγίας. Ορισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τα επίπεδα βιταμίνης Κ.

Επιληπτικές κρίσεις

Μπορεί να έχετε περισσότερες κρίσεις μετά τον τοκετό λόγω κούρασης, στρες και άγχους. Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε και βοηθήστε με το μωρό σας.

Φαρμακευτική αγωγή

Η έλλειψη φαρμακευτικής αγωγής αυξάνει επίσης τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων. Το να ξεχνάτε να πάρετε φάρμακα μετά τη γέννηση του μωρού σας είναι πολύ συνηθισμένο. Μερικές γυναίκες βάζουν ξυπνητήρι στο τηλέφωνό τους ή χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για να θυμούνται να παίρνουν τα φάρμακά τους στην ώρα τους.

Εάν λαμβάνατε περισσότερα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ίσως μπορέσετε να επιστρέψετε στην προηγούμενη δόση σας. Μιλήστε με τον νευρολόγο σας πριν γεννηθεί το μωρό σας, ώστε να έχετε ένα σχέδιο σε εφαρμογή.

Συμβουλές για να κρατήσετε το μωρό σας ασφαλές

Η μαία θα σας μιλήσει για τρόπους για να κρατήσετε το μωρό σας ασφαλές εάν έχετε σπασμό, συμπεριλαμβανομένων:

-να έχετε άφθονη βοήθεια και ξεκούραση

-να χρησιμοποιείτε πολύ ρηχά λουτρά μωρών

-να θηλάζετε το μωρό σας στο πάτωμα

– να ξαπλώνετε το μωρό σας κάτω αν έχετε προειδοποιητική αύρα.

Αντισύλληψη

Είναι καλή ιδέα να έχετε ένα σχέδιο αντισύλληψης. Μπορείτε να το συζητήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας πριν το εξιτήριο σας

Μπορώ να θηλάσω το μωρό μου; Το πώς θα επιλέξετε να ταΐσετε το μωρό σας είναι μια πολύ προσωπική απόφαση. Υπάρχουν πολλά οφέλη του θηλασμού για εσάς και το μωρό σας. Το φάρμακο για την επιληψία μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα, αλλά η ποσότητα είναι συνήθως τόσο μικρή που δεν είναι επιβλαβής. Ο θηλασμός θεωρείται ασφαλής ακόμα κι αν λαμβάνετε φάρμακα για την επιληψία.

X