• Μαιζώνος 94, Πάτρα, 3ος όροφος
  • Επικοινωνία: 2611124186
  • [email protected]
  • Δευτ. - Παρ.   9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Ενδοηπατική χολόσταση της κύησης (ΕΧΚ)

Ενδοηπατική χολόσταση της κύησης

Η ΕΧΚ είναι μια κατάσταση που επηρεάζει το συκώτι σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ΕΧΚ προκαλεί συσσώρευση χολικών οξέων στο σώμα σας. Τα χολικά οξέα παράγονται στο συκώτι σας και σας βοηθούν να αφομοιώσετε το λίπος και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Το κύριο σύμπτωμα της ΕΧΚ  είναι ο κνησμός του δέρματός σας χωρίς εξάνθημα. Η ΕΧΚ ξεκινά συνήθως προς το τέλος της εγκυμοσύνης (το τρίτο τρίμηνο) αλλά μπορεί να συμβεί και νωρίτερα. Θα πρέπει να βελτιωθεί όταν γεννηθεί το μωρό σας.

Η ΕΧΚ δεν είναι συχνή. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, επηρεάζει περίπου 7 στις 1000 γυναίκες (λιγότερο από 1%). Είναι πιο συχνή σε γυναίκες Ινδοασιατικής ή Πακιστανο-Ασιατικής καταγωγής, με έως και 15 στις 1000 γυναίκες (1,5%) να επηρεάζονται. Συχνά δεν είναι ξεκάθαρο γιατί αναπτύσσεται σε μια εγκυμοσύνη και όχι σε μια άλλη.

Η ΕΧΚ μπορεί να είναι μια πολύ άβολη κατάσταση. Δεν έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό. Εάν αντιμετωπίζετε άγχος ή κακή διάθεση λόγω ΕΧΚ, συζητήστε το με τον ιατρό σας, ο οποίος μπορεί να κανονίσει πρόσθετη υποστήριξη.

Κνησμός

Ο κνησμός μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά συνήθως αρχίζει μετά τις 28 εβδομάδες. Μπορεί να ποικίλλει από ήπιος έως έντονος και επίμονος και μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικός. Μπορεί να περιλαμβάνει τις παλάμες των χεριών ή τα πέλματα των ποδιών σας. Ο κνησμός τείνει να είναι χειρότερος τη νύχτα και μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.

Δεν υπάρχει εξάνθημα στην ΕΧΚ. Ο κνησμός θα βελτιωθεί αμέσως μετά τη γέννηση και δεν σας προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Ίκτερος

Σπάνια, οι γυναίκες με ΕΧΚ μπορεί να αναπτύξουν ίκτερο. Αυτό είναι όταν το δέρμα και τα μάτια σας γίνονται κίτρινα λόγω αλλαγών στο συκώτι. Ο ίκτερος θα βελτιωθεί αφού αποκτήσετε το μωρό σας.

Προεκλαμψία

Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε προεκλαμψία (υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) ή να έχετε διαβήτη κύησης και ο ιατρός σας θα σας συμβουλεύσει τι ελέγχους μπορεί να χρειαστείτε για αυτές τις καταστάσεις.

Συμπτώματα

Ο κνησμός είναι πολύ συχνός στην εγκυμοσύνη, επηρεάζοντας 25 στις 100 γυναίκες (25%). Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν κνησμό στην εγκυμοσύνη δεν θα έχουν ΕΧΚ. Ωστόσο, ο κνησμός μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της νόσου και εάν το αντιμετωπίσετε, θα πρέπει να ενημερώσετε τον επαγγελματία υγείας σας.

Εξέταση του δέρματός σας

Το δέρμα σας θα εξεταστεί για να ελεγχθεί εάν ο κνησμός σας σχετίζεται με μια δερματική πάθηση, όπως το έκζεμα. Είναι πιθανό να έχετε περισσότερες από μία καταστάσεις.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Θα σας προσφερθούν εξετάσεις αίματος για να βοηθήσετε στη διάγνωση της ΕΧΚ. Αυτά περιλαμβάνουν:

Δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας.

Αυτές είναι εξετάσεις αίματος που εξετάζουν πόσο καλά λειτουργεί το συκώτι σας. Μερικά από αυτά μπορούν να τεθούν στο ΕΧΚ.

Χολικά οξεά

Αυτή είναι μια εξέταση αίματος που μετρά το επίπεδο των χολικών οξέων στο αίμα σας. Τα χολικά οξέα αυξάνονται στην ΕΧΚ. Τα επίπεδα χολικού οξέος σας μπορεί να είναι μη φυσιολογικά ακόμα και αν οι δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας σας είναι φυσιολογικές. Τα επίπεδα χολικού οξέος μπορούν επίσης να αυξηθούν σε άλλες καταστάσεις εκτός από την ΕΧΚ.

Μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν φαγούρα για μέρες ή εβδομάδες προτού οι αιματολογικές τους εξετάσεις γίνουν μη φυσιολογικές. Εάν ο κνησμός σας επιμένει και δεν βρεθεί άλλη αιτία, θα πρέπει να επαναληφθούν οι δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας και τα χολικά οξέα σας.

Εάν τα συμπτώματά σας είναι ασυνήθιστα, ξεκινούν πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη σας ή δεν βελτιώνονται μετά τη γέννηση του μωρού σας, μπορεί να σας προταθούν περαιτέρω έρευνες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων εξετάσεων αίματος και υπερηχογράφημα του ήπατος σας. Μπορεί επίσης να παραπεμφθείτε σε έναν ειδικό ηπατολόγο. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε άλλη αιτία για τον κνησμό σας και τα αυξημένα χολικά οξέα.

Τι σημαίνει ΕΧΚ για το μωρό μου

Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το μωρό σας να περάσει μηκώνιο (να κάνει κένωση) πριν γεννηθεί.

Αυτό κάνει το νερό γύρω από το μωρό σας να έχει πράσινο ή καφέ χρώμα. Το μωρό σας μπορεί να επηρεαστεί εάν το μηκώνιο εισέλθει στους πνεύμονές του κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να γεννήσετε πρόωρα.

Η πιθανότητα να γεννήσετε πρόωρο το μωρό σας (λιγότερο από 37 εβδομάδες) είναι υψηλότερη εάν έχετε ΕΧΚ. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ξεκινάτε τον τοκετό από μόνη σας (αυτόματα) ή επειδή ο θεράπων ιατρός σας συμβουλεύει να γεννήσετε νωρίς.

Δεν υπάρχουν γνωστοί μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία του μωρού σας.

Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή αυξημένη πιθανότητα το μωρό σας να χρειαστεί να πάει στη μονάδα νεογνών όταν γεννηθεί, ειδικά εάν έχει γεννηθεί νωρίς. Η πιθανότητα περιγεννητικής θνησιμότητας εξαρτάται από το επίπεδο των χολικών οξέων που βρίσκονται στο αίμα σας καθώς και από τυχόν άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης που μπορεί να αντιμετωπίζετε.

-Εάν τα επίπεδα του χολικού οξέος σας είναι μεταξύ 19 και 39 micromol/L (ήπια ΕΧΚ) και δεν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου, η πιθανότητα θνησιμότητας δεν διαφέρει από κάποιον που δεν έχει ΕΧΚ.

-Εάν τα επίπεδα του χολικού οξέος σας είναι μεταξύ 40 και 99 micromol/L (μέτρια ΕΧΚ) και δεν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου, τότε η πιθανότητα περιγεννητικής θνησιμότητας είναι παρόμοια με κάποιον που δεν έχει ΕΧΚ μέχρι τις 38 – 39 εβδομάδες κύησης.

-Εάν τα επίπεδα του χολικού οξέος σας είναι 100 micromol/L ή περισσότερα (σοβαρή ΕΧΚ), η πιθανότητα θνησιμότητας είναι υψηλότερη από κάποιον που δεν έχει ΕΧΚ και είναι περίπου 3%. Οι περισσότερες περιπτώσεις θνησιμότητας συμβαίνουν μετά την 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

-Εάν έχετε άλλους παράγοντες (όπως διαβήτη κύησης και/ή προεκλαμψία) ή έχετε πολύδυμη κύηση (δίδυμα ή τρίδυμα) μπορεί να έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα περιγεννητικής θνησιμότητας και αυτό μπορεί να επηρεάσει το πότε ο θεράπων ιατρός θα σας συστήσει να γεννήσετε.

Όταν γεννηθεί το μωρό σας η ΕΧΚ θα βελτιωθεί.

Οι θεραπείες για τη βελτίωση του κνησμού σας έχουν περιορισμένο όφελος, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Κρέμες δέρματος όπως υδατική κρέμα, με ή χωρίς προσθήκη μενθόλης

-Αντι-ισταμινικά, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε τη νύχτα

-Μερικές γυναίκες έχουν διαπιστώσει ότι το να κάνουν δροσερά μπάνια και να φοράνε φαρδιά βαμβακερά ρούχα βοηθά στη μείωση του κνησμού.

-Υπάρχει ένα φάρμακο που ονομάζεται ουρσοδεοξυχολικό οξύ, το οποίο μπορεί να μειώσει ελαφρώς τον κνησμό σε έναν μικρό αριθμό γυναικών.

-Δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία που να βοηθά το μωρό σας ή που θα βελτιώσει τα επίπεδα των χολικών οξέων σας. Το ουρσοδεοξυχολικό οξύ μπορεί να μειώσει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού, αλλά δεν αποτρέπει τη θνησιμότητα.

-Μια ημερήσια δόση βιταμίνης Κ μπορεί να συνιστάται για μικρό αριθμό γυναικών καθώς σπάνια η ΕΧΚ μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος. Οι περισσότερες γυναίκες δεν θα το χρειαστούν αυτό.

Περάτωση της κύησης

Ο προτεινόμενος χρόνος γέννησης του μωρού σας θα εξαρτηθεί από το επίπεδο των χολικών οξέων στο αίμα σας και επίσης από το εάν έχετε πρόσθετους παράγοντες κινδύνου όπως πολύδυμη εγκυμοσύνη, διαβήτη κύησης ή προεκλαμψία. Για να μειώσετε την πιθανότητα να έχετε περιγεννητικό θάνατο, μπορεί να σας προταθεί να σκεφτείτε έναν προγραμματισμένο τοκετό αντί να περιμένετε να ξεκινήσετε τον τοκετό φυσικά.

Εάν έχετε ένα μωρό και η εγκυμοσύνη σας δεν είχε άλλες επιπλοκές, ισχύουν για εσάς οι ακόλουθες συστάσεις:

-Μπορεί να ληφθεί υπόψη ο προγραμματισμένος τοκετός μέχρι την πιθανή ημερομηνία τοκετού (40 εβδομάδες) εάν τα χολικά οξέα σας αυξηθούν μεταξύ 19 και 39 micromol/L. Εάν δεν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου, μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να περιμένετε να ξεκινήσετε τον τοκετό, καθώς ο κίνδυνος θνητότητας δεν διαφέρει από κάποιον χωρίς ΕΧΚ.

-Ο προγραμματισμένος τοκετός στις 38-39 εβδομάδες κύησης μπορεί να συνιστάται εάν τα επίπεδα χολικού οξέος σας είναι 40-99 micromol/L και εάν δεν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου.

-Ο προγραμματισμένος τοκετός στις εβδομάδες κύησης 35-36 μπορεί να συνιστάται εάν τα επίπεδα χολικού οξέος σας είναι 100 micromol/L ή περισσότερα.

Ο θεράπων ιατρός θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές σας ανάλογα με την ατομική σας κατάσταση, ώστε να μπορείτε να κάνετε μια τεκμηριωμένη επιλογή σχετικά με τον τρόπο που θα γεννήσετε. Οι επιλογές σας θα είναι να επιλέξετε μια πρόκληση τοκετού, να επιλέξετε έναν προγραμματισμένο τοκετό με καισαρική ή να περιμένετε έως ότου ξεκινήσετε τον τοκετό φυσικά. Δεν χρειάζεται να κάνετε προγραμματισμένη καισαρική τομή μόνο και μόνο επειδή έχετε ΕΧΚ.

Η ύπαρξη ΕΧΚ δεν επηρεάζει τις επιλογές ανακούφισης από τον πόνο στον τοκετό.

Μετά τον τοκετό

Τα συμπτώματα της ICP βελτιώνονται μετά τη γέννηση. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να επανέλθουν στο φυσιολογικό οι εξετάσεις αίματος. Κατά τον μεταγεννητικό έλεγχο των 6 εβδομάδων, ο γιατρός σας θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο κνησμός σας έχει υποχωρήσει και να κανονίσει εξετάσεις αίματος για να βεβαιωθείτε ότι οι εξετάσεις αίματος του ήπατος και τα χολικά οξέα σας έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό. Εάν εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα ή εάν οι αιματολογικές σας εξετάσεις δεν έχουν επιστρέψει στο φυσιολογικό μέχρι αυτή τη στιγμή, μπορεί να παραπεμφθείτε σε έναν ειδικό για περαιτέρω έρευνες.

X