• Μαιζώνος 94, Πάτρα, 3ος όροφος
  • Επικοινωνία: 2611124186
  • [email protected]
  • Δευτ. - Παρ.   9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Εμβρυικές κινήσεις στην εγκυμοσύνη

Εμβρυικές κινήσεις στην εγκυμοσύνη

Ποιες είναι οι φυσιολογικές κινήσεις για το μωρό μου στην εγκυμοσύνη;

Οι περισσότερες γυναίκες αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά ότι το μωρό τους κινείται όταν είναι 18-20 εβδομάδων έγκυες. Ωστόσο, εάν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, ενδέχεται να μην αντιληφθείτε κινήσεις έως ότου είστε περισσότερο από 20 εβδομάδες έγκυος. Εάν είχατε μείνει έγκυος στο παρελθόν, μπορεί να αισθανθείτε κινήσεις ήδη από τις 16 εβδομάδες. Οι έγκυες γυναίκες αισθάνονται τις κινήσεις του μωρού τους σαν κλωτσιά, φτερούγισμα, κύλιση.

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, τόσο ο αριθμός όσο και ο τύπος των κινήσεων θα αλλάξουν ανάλογα με το μοτίβο δραστηριότητας του μωρού σας. Συνήθως, οι απογευματινές και βραδινές περίοδοι είναι ώρες αιχμής για το μωρό σας. Τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, το μωρό σας έχει περιόδους ύπνου που διαρκούν κυρίως από 20 έως 40 λεπτά και σπάνια είναι μεγαλύτερες από 90 λεπτά. Το μωρό σας συνήθως δεν θα κινείται κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων ύπνου.

Ο αριθμός των κινήσεων τείνει να αυξάνεται μέχρι την 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μετά παραμένει περίπου ο ίδιος, αν και ο τύπος της κίνησης μπορεί να αλλάξει όσο πλησιάζετε στην ημερομηνία τοκετού. Συχνά, αν είστε απασχολημένοι, μπορεί να μην παρατηρήσετε όλες αυτές τις κινήσεις. Είναι σημαντικό ότι θα πρέπει να συνεχίσετε να αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσετε τον τοκετό. Το μωρό σας πρέπει επίσης να κινείται κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Γιατί είναι σημαντικές οι κινήσεις του μωρού μου;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, το να νιώθετε το μωρό σας να κινείται, σας καθησυχάζει για την ευημερία του. Εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας κινείται λιγότερο από το συνηθισμένο ή εάν έχετε παρατηρήσει μια αλλαγή στο μοτίβο των κινήσεων, μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι ότι το μωρό σας δεν είναι καλά και επομένως είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε αμέσως με τη μαία σας, τον ιατρό σας ή την τοπική μαιευτική μονάδα ώστε η ευημερία του μωρού σας μπορεί να αξιολογηθεί.

Πόσες κινήσεις είναι αρκετές;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κινήσεων που να θεωρείται φυσιολογικός. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, πρέπει να γνωρίζετε το ατομικό μοτίβο κινήσεων του μωρού σας. Μια μείωση ή μια αλλαγή στις κινήσεις του μωρού σας είναι αυτό που είναι σημαντικό.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση ότι το μωρό μου κινείται;

Είναι λιγότερο πιθανό να γνωρίζετε τις κινήσεις του μωρού σας όταν είστε δραστήριοι ή απασχολημένοι. Εάν ο πλακούντας σας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της μήτρας, μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο για εσάς να νιώσετε τις κινήσεις του μωρού σας. Αν το μωρό σας είναι με το κεφάλι πάνω ή κάτω δεν θα επηρεάσει το αν θα το νιώσετε να κινείται. Εάν η πλάτη του μωρού σας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της μήτρας σας, μπορεί να αισθανθείτε λιγότερες κινήσεις από ότι αν η πλάτη του βρίσκεται δίπλα στη δική σας πλάτη.

Τι μπορεί να κάνει το μωρό μου να κινείται λιγότερο;

Ορισμένα φάρμακα για την ανακούφιση από τον πόνο (οπιοειδή) ή τα ηρεμιστικά μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του μωρού σας και να κάνουν το μωρό σας να κινείται λιγότερο. Το αλκοόλ και το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσουν τις κινήσεις του μωρού σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα μωρό μπορεί να κινείται λιγότερο επειδή δεν είναι καλά. Σπάνια, μια πάθηση που επηρεάζει τους μύες ή τα νεύρα μπορεί να κάνει το μωρό σας να κινείται πολύ λίγο ή καθόλου.

X