• Μαιζώνος 94, Πάτρα, 3ος όροφος
  • Επικοινωνία: 2611124186
  • [email protected]
  • Δευτ. - Παρ.   9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Αυξημένος δείκτης βάρος σώματος & εγκυμοσύνη

Pregnant woman holding hands over belly on black background

Οι περισσότερες γυναίκες που είναι υπέρβαρες έχουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και τοκετό με υγιή μωρά. Ωστόσο, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Η γυναίκα σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό της μπορείτε να εργαστείτε μαζί για να μειώσετε ορισμένους από αυτούς τους κινδύνους. Ο ΔΜΣ είναι ο δείκτης μάζας σώματος, ο οποίος είναι ένα μέτρο του βάρους σας σε σχέση με το ύψος σας. Ένας υγιής ΔΜΣ κυμαίνεται από 18,5 έως 24,9. Ένα άτομο με ΔΜΣ από 25 έως 29,9 θεωρείται υπέρβαρο. Ένα άτομο με ΔΜΣ 30 και άνω θεωρείται παχύσαρκο.

Οι περισσότερες γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ έχουν μια απλή εγκυμοσύνη και έχουν υγιή μωρά. Ωστόσο, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών για εσάς και το μωρό σας. Όσο υψηλότερος είναι ο ΔΜΣ σας, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι.

Εάν ο ΔΜΣ σας στην πρώτη σας επίσκεψη είναι 30 ή μεγαλύτερος ο θεράποντας ιατρός οφείλει να συζητήσει μαζί σας τυχόν πρόσθετους κινδύνους για εσάς και το μωρό σας καθώς και πώς μπορούν να μειωθούν.

Κίνδυνοι για εσάς και πώς να μειώσετε ορισμένους από αυτούς τους κινδύνους

Θρόμβωση

Η θρόμβωση είναι ένας θρόμβος αίματος στα πόδια σας (φλεβική θρόμβωση) ή στους πνεύμονές σας (πνευμονική εμβολή), που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Η ίδια η εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης. Εάν είστε υπέρβαροι, ο κίνδυνος ανάπτυξης θρόμβωσης αυξάνεται περαιτέρω.

Ο κίνδυνος για θρόμβωση θα αξιολογηθεί στο πρώτο σας ραντεβού και θα παρακολουθείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Μπορεί να σας προσφερθούν ενέσεις ενός φαρμάκου που ονομάζεται ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους για να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβωσης. Αυτό είναι ασφαλές για λήψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης που διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη είναι γνωστός ως διαβήτης κύησης. Εάν ο ΔΜΣ σας είναι 30 ή μεγαλύτερος, έχετε τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη κύησης σε σύγκριση με γυναίκες με ΔΜΣ κάτω των 25.

Θα σας προσφερθεί μια εξέταση για διαβήτη κύησης μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων. Εάν η εξέταση δείξει ότι έχετε διαβήτη κύησης, θα παραπεμφθείτε σε ειδικό για περαιτέρω εξετάσεις και θεραπεία όπως απαιτείται.

Υψηλή αρτηριακή πίεση και προεκλαμψία

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και προεκλαμψίας. Εάν έχετε ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο, ο κίνδυνος προεκλαμψίας είναι 2-4 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνους με ΔΜΣ κάτω του 25.

Η αρτηριακή πίεση και τα ούρα σας θα παρακολουθούνται σε κάθε ραντεβού σας. Ο κίνδυνος προεκλαμψίας μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω εάν:

-Είστε άνω των 40 ετών

-Είχατε προεκλαμψία σε προηγούμενη εγκυμοσύνη

-Η αρτηριακή σας πίεση ήταν ήδη υψηλή πριν από την εγκυμοσύνη.

-Εάν έχετε αυτούς ή άλλους παράγοντες κινδύνου, ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να συστήσει χαμηλή δόση ασπιρίνης για να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε προεκλαμψία.

Ψυχικές διαταραχές

Σε όλες τις έγκυες γυναίκες γίνονται κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική τους υγεία στο πρώτο τους ραντεβού. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη και μετά τη γέννηση. Ο θεράπων ιατρός σας θα σας κάνει μερικές ερωτήσεις για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν διατρέχετε κίνδυνο.

Κίνδυνοι για το μωρό σας

-Η συνολική πιθανότητα αποβολής στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι 1 στις 5 (20%), αλλά εάν έχετε ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο, ο κίνδυνος αυξάνεται σε 1 στους 4 (25%).

-Εάν είστε υπέρβαρες πριν την εγκυμοσύνη ή στην αρχή της εγκυμοσύνης, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το μωρό σας αναπτύσσεται στη μήτρα (μήτρα). Συνολικά, περίπου 1 στα 1000 μωρά γεννιούνται με ελαττώματα του νευρικού σωλήνα (προβλήματα με την ανάπτυξη του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης του μωρού), αλλά εάν ο ΔΜΣ σας είναι 30 ή μεγαλύτερος, αυτός ο κίνδυνος σχεδόν διπλασιάζεται (2 στα 1000).

-Εάν είστε υπέρβαρές, είναι πιο πιθανό να έχετε ένα μωρό που ζυγίζει περισσότερο από 4 κιλά, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών για εσάς και το μωρό σας κατά τη γέννηση. Εάν ο ΔΜΣ σας είναι 30 ή μεγαλύτερος, ο κίνδυνος σας διπλασιάζεται από 7 στα 100 σε 14 στα 100 σε σύγκριση με γυναίκες με ΔΜΣ μεταξύ 20 και 30.

-Η συνολική πιθανότητα περιγεννητικής θνησιμότητας είναι 1 στις 200 γεννήσεις. Εάν έχετε ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο, αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται σε 1 σε κάθε 100 γεννήσεις.

-Εάν έχετε υψηλό ΔΜΣ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιθανόν να χρειαστείτε επιπλέον υπερηχογράφημα για να ελέγξετε την ανάπτυξη μωρού σας.

Πώς μπορούν να μειωθούν οι κίνδυνοι για εμένα και το μωρό μου;

Υγιεινή διατροφή

Μια υγιεινή διατροφή θα ωφελήσει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση. Μπορεί να παραπεμφθείτε σε διαιτολόγο για συμβουλές από ειδικούς σχετικά με την υγιεινή διατροφή. Ο ιστότοπος www.nhs.uk/Livewell/healthy-eating/Pages/Healthyeating.aspx μπορεί να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια υγιεινή διατροφή.

Η προσπάθεια απώλειας βάρους με δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνιστάται. Ωστόσο, κάνοντας υγιεινές αλλαγές στη διατροφή σας, μπορεί να μην πάρετε καθόλου βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να χάσετε ακόμη και ένα μικρό ποσό. Αυτό δεν είναι επιβλαβές.

Άσκηση

Θα σας προσφερθούν πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η σωματική δραστηριότητα θα ωφελήσει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας. Εάν δεν είχατε προηγουμένως ασκηθεί ρουτίνα, θα πρέπει να ξεκινήσετε με περίπου 15 λεπτά συνεχούς άσκησης, τρεις φορές την εβδομάδα, αυξάνοντας σταδιακά σε 30 λεπτά συνεδρίες κάθε μέρα. Μερικά παραδείγματα υγιεινής άσκησης περιλαμβάνουν το κολύμπι, το περπάτημα και τη γιόγκα εγκυμοσύνης.

Αυξημένη δόση φυλλικού οξέος

Το φυλλικό οξύ βοηθά στη μείωση του κινδύνου το μωρό σας να έχει ελάττωμα του νευρικού σωλήνα. Εάν ο ΔΜΣ σας είναι 30 ή μεγαλύτερος, συνιστάται ημερήσια δόση 5 mg φυλλικού οξέος. Αυτή είναι μεγαλύτερη από τη συνήθη δόση εγκυμοσύνης και διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αρχίσετε να το παίρνετε ένα μήνα πριν συλλάβετε και να συνεχίσετε να το παίρνετε μέχρι να φτάσετε στη 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας. Ωστόσο, εάν δεν έχετε αρχίσει να το παίρνετε νωρίς, εξακολουθεί να υπάρχει όφελος από τη λήψη του όταν μάθετε ότι είστε έγκυος.

Τοκετός

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών κατά τον τοκετό, ιδιαίτερα εάν ο ΔΜΣ σας είναι 40 ή μεγαλύτερος. Αυτές οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:

-Το μωρό σας να γεννηθεί πριν από τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης (πρόωρος τοκετός)

-Μεγαλύτερης διάρκειας τοκετός

-Ο ώμος του μωρού σας «κολλήσει» κατά τη γέννηση (δυστοκία ώμων).

-Επείγουσα καισαρική τομή

-Περισσότερες επιπλοκές κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό με καισαρική τομή, όπως βαριά αιμορραγία, αναισθητικές επιπλοκές και μόλυνση του τραύματος.

Τι συμβαίνει μετά τον τοκετό;

Μετά τον τοκετό, κάποιοι από τους κινδύνους σας συνεχίζονται. Σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό σας μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους με διάφορους τρόπους, όπως συζητείται παρακάτω.

Παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης

Εάν αναπτύξατε υψηλή αρτηριακή πίεση ή προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης για μερικές εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας και ως εκ τούτου θα παρακολουθείται.

Πρόληψη θρόμβωσης

Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης για μερικές εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας. Ο κίνδυνος σας θα επανεκτιμηθεί μετά τη γέννηση του μωρού σας. Για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβου μετά τη γέννηση του μωρού σας:

-Προσπαθήστε να είστε δραστήριοι μόλις νιώσετε άνετα – αποφύγετε να κάθεστε ακίνητοι για μεγάλες περιόδους.

-Φορέστε ειδικές κάλτσες συμπίεσης, εάν σας έχουν συμβουλεύσει ότι τις χρειάζεστε

-Εάν έχετε ΔΜΣ 40 ή μεγαλύτερο, μπορεί να σας προσφερθούν αντιπηκτικές ενέσεις (θεραπεία με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους) για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού σας, μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσετε να το παίρνετε για 6 εβδομάδες.

Πληροφορίες και υποστήριξη για το θηλασμό

Το πώς θα επιλέξετε να ταΐσετε το μωρό σας είναι μια πολύ προσωπική απόφαση. Υπάρχουν πολλά οφέλη του θηλασμού για εσάς και το μωρό σας. Είναι δυνατό να θηλάσετε ανεξάρτητα από το βάρος σας. Πρόσθετη βοήθεια είναι διαθέσιμη εάν τη χρειάζεστε από τον επαγγελματία υγείας και τις τοπικές οργανώσεις υποστήριξης θηλασμού ( www.nct.org.uk/baby-toddler/feeding/early-days/new-baby-feeding-support).

Υγιεινή διατροφή και άσκηση

Συνεχίστε να ακολουθείτε τις συμβουλές για υγιεινή διατροφή και άσκηση. Εάν θέλετε να χάσετε βάρος μόλις αποκτήσετε το μωρό σας, μπορείτε να το συζητήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας.

Σχέδια για μελλοντική εγκυμοσύνη

Εάν έχετε ΔΜΣ 30 και άνω, είτε σχεδιάζετε την πρώτη σας εγκυμοσύνη είτε είστε μεταξύ κυήσεων, καλό είναι να χάσετε βάρος. Χάνοντας βάρος:

-Αυξάνετε την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος και να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη

-Μειώνετε τους πρόσθετους κινδύνους για εσάς και το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

-Μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε περαιτέρω εγκυμοσύνες και στη μετέπειτα ζωή

-Μειώνετε τον κίνδυνο το μωρό σας να είναι υπέρβαρο ή να αναπτύξει διαβήτη στη μετέπειτα ζωή του.

-Εάν έχετε προβλήματα γονιμότητας, καλό είναι επίσης να χάσετε βάρος.

Ο επαγγελματίας υγείας σας μπορεί να σας προσφέρει συμβουλές και υποστήριξη για να χάσετε βάρος. Η δίαιτα απότομης απώλειας βάρους δεν είναι καλή για την υγεία σας. Να θυμάστε ότι ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους μπορεί να σας προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Μπορεί να σας προσφερθεί παραπομπή σε διαιτολόγο ή κατάλληλα εκπαιδευμένο επαγγελματία υγείας. Εάν δεν είστε ακόμη έτοιμες να χάσετε βάρος, θα πρέπει να σας δοθούν στοιχεία επικοινωνίας για υποστήριξη όταν θα νιώσετε έτοιμες.

X